• Весь каталог
  • Ґрунтові теплові насоси для опалення
  • Повітряні теплові насоси
  • Реверсивні теплові насоси для опалення та охолодження
  • Водяні теплові насоси для опалення
  • Повітряно-ґрунтовий тепловий насос System Zero
  • Додаткове обладнання, системи керування

Вибір системи опалення для будинку - питання першочергове, адже від цього безпосередньо залежить комфорт вашої сім’ї та розмір щомісячних витрат. Загальноприйнятими варіантами є газове опалення, якщо є можливість приєднатися до газової труби й електричне - якщо такої можливості немає. 

В тому випадку, якщо опалення газом для вас недоступне або виглядає недоцільним через постійне зростання тарифів і невизначеність їх рівня в майбутньому, пропонуємо розглянути альтернативні варіанти облаштування системи опалення будинку з використанням різних джерел тепла. 

Обираючи спосіб опалення, не варто орієнтуватися виключно на вартість опалювального обладнання - не менш важливим фактором є щомісячні витрати за спожиті енергоресурси й витрати на експлуатацію системи. Для початку дайте відповідь на питання:

  • В яких кліматичних умовах знаходиться ваш будинок - середня температура повітря в зимовий період?
  • Як часто плануєте проживати в будинку - постійно чи використовувати в режимі дачі?
  • Доступність комунікацій - потужність підключення до електромережі, наявність газу?
  • Яка ситуація з утепленням, тепловтратами?

Потім проаналізуйте доступність різних енергоресурсів у вашому регіоні й після цього приймайте рішення, як облаштувати опалювальну систему. 

Вартість опалення приватного будинку без газу

 Давайте розглянемо різні варіанти опалення на прикладі приватного будинку площею 150 м2. 


 │ Од. виміру
 │ Газовий котел
 │ Електричний котел
 │ Твердопаливний котел (дрова)
 │ Тепловий
насос
Необхідно для опалення
кВт-год/рік
17600
17600
17600
17600
Необхідно для нагріву води
кВт-год/рік
3811
3811
3811
3810,6
ККД (СОР - для ТН)

92
98
83
4,5
Кількість тепла на опалення
кВт-год/рік
19008
17952
20592
3911
Кількість тепла на нагрівання води
кВт-год/рік
4115
3887
4458
847

Таким чином, при діючих тарифах на газ, електроенергію (із врахуванням анулювання пільгового тарифу на електроопалення з 01.01.2021р.) й вартості дров, отримуємо наступний результат:

Вартість опалення приватного будинку без газуЯк ви бачите, з точки зору витрат, тепловий насос є найбільш вигідним варіантом. Звичайно, виникає питання щодо вартості опалювальних приладів:

  • Електричний котел потужністю 10 кВт в середньому коштує близько 11000 грн.;
  • Твердопаливний котел обійдеться від 12000 грн для дров і дорожче - якщо брати пелетний варіант;
  • Тепловий насос 10 кВт від $6000 до 12000 євро в залежності від типу (+витрати на облаштування свердловин - для геотермального ТН).

Ще однією беззаперечною перевагою теплового насоса є його здатність охолоджувати приміщення в літній період: грунтовий ТН охолоджує воду у свердловинах до +10…+12⁰С і цього достатньо, щоб забезпечити комфортні +22...23⁰С у вашому домі. При цьому, працює лише циркуляційний насос - тобто, ви охолоджуєте будинок всього за 0,1 кВт-год! Для цього використовується

  • Система  “Холодні стіни”, “Холодна стеля” - прихований монтаж труб під штукатуркою, по яких циркулює вода (мокрий монтаж) або встановлення спеціальних панелей (сухий монтаж);
  •  фанкойли - пристрої, які працюють і на опалення і на охолодження з найрізноманітнішим способом установки (вбудовувані в стелю, підлогу, окремо стоячі, навісні) - на будь-який смак та гаманець.

Давайте більш детально розглянемо кожен із можливих варіантів облаштування системи опалення в приватному будинку.

Опалення електричним котлом

Мають високий ККД (до 98%), вирізняються простотою встановлення й обслуговування. Разом з тим, мають найвищу вартість на 1 кВт теплової енергії. 

Щоб забезпечити ефективність такої системи опалення, потрібно врахувати багато факторів:

  • Потужність. Переконайтеся, що вашим договором передбачено достатню потужність для роботи котла й різних побутових електроприладів. Якщо ні - доведеться звертатися до енергопостачальної організації, багато місяців возитися з дозвільною документацією або встановлювати власну трансформаторну підстанцію, що не рідко трапляється при будівництві нових будинків. Необхідну граничну потужність для опалення можна визначити з розрахунку 1 кВт е/е на 10м2  корисної площі.
  • Проводка. Потрібно бути впевненим, що проводка в будинку здатна витримати додаткове навантаження від підключення електрокотла. Інакше світло буде постійно вибивати й збільшується загроза займання.
  • Безперебійність електропостачання. Сучасні системи використовують циркуляційні насоси для більш рівномірного та ефективного розподілення тепла по всьому будинку. Але інерційність процесу горіння твердого палива потребує безперебійного електроживлення для забезпечення роботи насосів, в протилежному випадку виникає загроза вибухонебезпеки.
  • Тепла підлога. Укладання електричної теплої підлоги на перший погляд здається набагато простішим і швидшим варіантом - не потрібно збивати стяжку для укладання труб, як у випадку водяної теплої підлоги. Проте майте на увазі, що електрична тепла підлога обійдеться в рази дорожче і ці витрати набагато перевищать вартість самого котла. 

Твердопаливний котел

Достатньо бюджетний, але разом з тим найбільш незручний варіант: необхідно виділити місце під зберігання дров або пелет, постійно забезпечувати їх необхідний запас і загружати в котел (так, є сучасні моделі з автоматичною подачею палива, але загружати їх раз на декілька дні всеодно доведеться). Додайте сюди необхідність регулярного очищення від попелу та чистки димоходу й приготуйтеся пожертвувати частиною свого часу на користь обслуговування такого котла.

Також, потрібно враховувати вартість бойлера для підігріву води й кондиціонерів для охолодження вашого будинку в спекотний період.

Тепловий насос

Найбільш економічний та універсальний варіант - ви платите не за кожний кіловат електроенергії, використаної на опалення, а за кожний третій або й шостий, в залежності від параметрів ТН і використовуваного джерела енергії: грунт, вода або повітря.

Тобто, насос споживає 1 кВт електроенергії для роботи компресора і видає в 3-6 разів більше енергії на опалення. Сучасні пристрої мають коефіцієнт ефективності перетворення електричної енергії в теплову (СОР) на рівні від 3,5 до 7! Жодна інша система не забезпечує настільки економного споживання, високого рівня безпеки й тривалого терміну експлуатації (до 50 років), максимально дружнім до навколишнього середовища способом (нульовий рівень емісії СО2).

Тепловий насос для опалення будинку потрібно обирати в залежності від параметрів вашого будинку та етапу будівництва:

  • Геотермальний ТН є найбільш ефективним, забезпечуючи мінімальне споживання е/е. Він використовує енергію глибинних свердловин, де температура стабільно утримується протягом року на рівні +10…+12⁰С і перетворює її на теплову енергію для вашої системи опалення. Споживаючи всього 1 кВт е/е на роботу компресора, він видає близько 6 кВт теплової енергії! В спеку завдяки цим же +12⁰С в грунті циркуляційний насос буде перекачувати воду - охолоджувати та передавати в контури кімнат будинку і ви отримаєте комфортні +22...24⁰С в будинку практично безкоштовно. Варто зауважити, що це найдорожчий варіант системи опалення з ТН, оскільки буріння свердловин чи укладання колекторного поля - справа витратна. Оптимально реалізовувати таку систему на початкових етапах будівництва або бути готовим відновлювати ландшафтний дизайн на присадибній ділянці.
  • Повітряні ТН - найпопулярніший варіант, оскільки може легко інтегруватися в уже існуючу систему опалення і працювати, як єдине джерело опалення, так і в комплексі з іншими опалювальними пристроями. При цьому його встановлення обійдеться дешевше, він має досить високий показник ефективності (СОР) на рівні 3-5 і може використовуватися для охолодження приміщень та підігріву басейну. Їх недолік у порівнянні з попереднім варіантом - падіння продуктивності зі зниженням температури повітря. В тому випадку, якщо взимку трапляються морози нижче -20…-25⁰С протягом більше, як 7 днів підряд, подбайте про наявність альтернативного джерела тепла на цей період.

Система опалення на базі теплових насосів працює в автоматичному режимі. Все, що вам потрібно - задати бажані температурні параметри, регулювати як ви можете прямо зі смартфону, що дуже зручно у випадку вашої відсутності - знизити температуру в будинку поки нікого немає вдома, щоб знизити споживання енергоресурсів і підняти завчасно, щоб до вашого повернення температура в будинку була комфортною.

Допоміжні пристрої для опалення

Окремо виділимо часткові рішення, які можуть стати доповненням до існуючої системи опалення:

  • Кондиціонери
  • Каміни
  • Геліосистеми

Кондиціонер для опалення

З плюсів - мінімум в 3 рази економічніші, порівнянно зі звичайними побутовими обігрівачами, не потребують перепланування кімнат і не займають надто багато місця. Але теплотворна здатність такого пристрою буде тим меншою, чим нижча температура за вікном і може зовсім не працювати при температурі нижче -5⁰С.

Камін

Цей варіант варто розглядати швидше з естетичних міркувань. Безперечно, він створить тепло і додасть затишку вашій вітальні зимовими вечорами, але як самостійне джерело опалення абсолютно не придатний. Є, звичайно, варіанти з водяним контуром, які можуть забезпечувати опалення, але така система не автоматизована - доведеться потурбуватися про паливо, термозахист і встановлення бака-накопочувача. 

Геліосистема

Через нестачу сонячного випромінювання в зимовий період, не може розглядатися як автономне джерело опалення. Але ця система просто незамінна при використанні твердопаливних котлів, топити які в спекотний період року для підігріву води виглядає абсолютно нераціональним. Можуть також стати чудовим доповненням до будь-якої системи опалення - дозволяють нагрівати воду безкоштовно і акумулювати необхідну кількість води для мешканців будинку,  допоможе знизити витрати на опалення. Все, що потрібно - правильно розрахувати необхідну потужність і встановити геліосистему й накопичувальний бак з відповідними параметрами.

Отже, підбір системи опалення для будинку повинен виконуватися, виходячи з індивідуальних параметрів та умов на конкретному об’єкті:

  • Етап будівництва
  • Розташування
  • Наявність, доступність та вартість різних енергоресурсів.

Утеплення й усунення тепловтрат будинку - ключовий момент, який забезпечить в рази економніше споживання енергоресурсів незалежно від джерела тепла, який використовує система опалення. Розробка проєкту інженерії вашого будинку дозволить врахувати всі нюанси й допоможе обрати оптимальний варіант. Не покладайтеся виключно на власні судження чи поради знайомих - якщо не хочете зіткнутися із зупинками, поломками чи неефективною роботою обладнання для опалення, кондиціонування, вентиляції або водопідготовки. Звертайтеся до спеціалізованих компаній з досвідом реалізації енергоефективних систем і позитивними відгуками клієнтів.