• Весь каталог
  • Ґрунтові теплові насоси для опалення
  • Повітряні теплові насоси
  • Реверсивні теплові насоси для опалення та охолодження
  • Водяні теплові насоси для опалення
  • Повітряно-ґрунтовий тепловий насос System Zero
  • Додаткове обладнання, системи керування

Підбір потужності теплового насоса

РозПочнемо з термінології:

ККД - характеристика ефективності системи (пристрою, машини) відносно перетворення або передачі енергії.
СОР - коефіцієнт ефективності перетворення.

Таку характеристику, як ККД, часто можна зустріти в рекламних гаслах: «ККД насоса 400%!». Але знайте, що ККД ніколи не перевищує 100%, тому правильнішеговорити про COP, який показує коефіцієнт трансформації використаної енергії у корисну енергію.

Прийнято COP вимірювати в числах від одного до семи. Чим вище число, тим вища ефективність теплонасоса.

Перш за все потрібно знати тепловтрати кожного приміщення, в яких планується опалення. Для цього потрібен відповідний аудит, який повинні виконувати фахівці. Грамотний фахівець не тільки оцінить ситуацію, але й дасть поради щодо поліпшення якості утеплення вашого житла. Це вкрай важливо, адже від тепловтрат буде змінюватись потужність і ціна обладнання. Але, якщо є бажання приблизного розрахунку «для себе», щоб оцінити порядок чисел - можна використовувати приблизні дані. Отже, без теплоізоляції, на 1 м² буде потрібно близько 170 Вт теплової енергії. Для будинку з середньою теплоізоляцією потрібно десь 90 Вт / м², Для будинку з технологіями енергозбереження та сучасними матеріалами утеплення - не більше 40 Вт / м², а для будинків з технологією пасивного споживання енергії - всього 10 Вт / м².

Приблизна схема тепловтрат у будинку

Теплоізоляція будинку

Логічно, що для добре утепленого будинку потрібно в рази менше теплової енергії, ніж для будівлі без додаткового утеплення. Значення втрат теплової енергії (питомих теплових навантажень) для різних типів будівель наведені в таблиці.

Можна зробити висновок, що для компенсації втрат теплової енергії будинку квадратурою 200 м² і з хорошим утепленням потрібно:

QН = 50 Вт / м² х 200 м² = 10000 Вт або 10 кВт теплової потужності.

Питомі значення безпосередньо залежать від середньої мінімальної температури в регіоні, наприклад, у Київській області це -22 ° C.

За тим же принципом, для будинку з поганим утепленням отримаємо:

QН = 200 Вт / м² х 200 м² = 40 000 Вт або 40 кВт потужності.

Ця, досить велика різниця: 10 кВт і 40 кВт має підштовхнути до кроків з поліпшення утеплення будинку, бо це дозволить обрати дешевший і більш економічний за експлуатаційними витратами тепловий насос.

Опалення та гаряче водопостачання.

При підрахунку необхідної потужності теплового насоса варто взяти до уваги і роботу ТН на забезпечення гарячого водопостачання. При цьому варто враховувати розподіл навантажень протягом доби. Найчастіше миються, готують їсти та іншими способами використовують гарячу воду у вечірній і ранковий час. Під час морозів до цих навантажень додається і вища потреба роботи ТН на опалення. Тому розглядають два варіанти планування потужності теплового насосу, в залежності від логіки автоматики. Перший враховує пріоритетний розподіл потужності: єдина потужність ділиться на всі типи активності насоса відповідно до використання, що впливає на менш пріоритетні активності негативно. Другий же, спочатку передбачає початкове планування потужності на всі процеси і відповідна кількість активностей не впливає на їх продуктивність. Орієнтуватися варто на добовий розподіл навантажень. Гарячою водою користуються частіше вранці і ввечері.


Для розрахунку потужності ТН на гаряче водопостачання існують нормативні дані про приблизне споживання води потрібної температури і загальним теплоспоживанням, виходячи з кількості проживаючих у будинку осіб.

Приблизне споживання гарячої води на добу

На одну людину, для зручності, візьмемо норму в п'ятдесят літрів води 45 °C. Тоді, згідно з таблицею, можна визначити споживання теплової потужності однією особою  на рівні 0,25 кВт потужності.

Можемо підрахувати, що на сім'ю з трьох осіб необхідна теплова потужність складе:

QW = 0,25 кВт / чол × 3 чол = 0,75 кВт

Наступним кроком можемо провести приблизний розрахунок теплової потужності з урахуванням навантажень від роботи на опалення і гаряче водопостачання.

Загальна теплова потужність на опалення і гаряче водопостачання для добре утепленого будинку з квадратурою 200 м²:

 QСУМ = QН + QW = 10 кВт + 0,75 кВт = 10,75 кВт.

Загальна теплова потужність на обігрів та гаряче водопостачання для погано утепленого будинку квадратурою 200 м²:

QСУМ = QН + QW = 40 кВт + 0,75 кВт = 40,75 кВт.

Для умов «точки бівалентності» (при - 7 ° C на вулиці) і необхідності підтримувати +20 °C в будинку 200 м², з урахуванням різниці температур потрібно:

Qрозр. = 10,75 * (20 - (- 7)) / (20 - (- 22)) = 10,75 * 27/42 = 6,912 кВт потужності ТН.

У другому випадку - для будівлі з поганою теплоізоляцією, необхідно:

Qрозр. = 40,75 * (20 - (- 7)) / (20 - (- 22)) = 40,75 * 27/42 = 26,202 кВт потужності ТН.

Беручи до уваги ці розрахунки, враховуючи «точку бівалентності» і додаючи невеликий запас по потужності, із запропонованих моделей вибирають підходящу.

Що важливо врахувати при плануванні запасу потужності теплового насоса?

  • Температури вхідної води влітку і взимку відрізняються, логічно, що взимку з водопроводу наддоходить холодніша вода, ніж влітку.
  • Можливість підігріву води в баку - накопичувачі, якщо певний час вона не використовувалася.
  • Збільшене споживання гарячої води і бажано вища вихідна температура води взимку.

Від чого залежить ціна теплового насоса?

Тепер у вас є всі дані, щоб підібрати потужність теплового насоса. Але пам'ятайте, що найкраще доручити цю задачу професіоналам, адже точніший розрахунок і розробка проекту - це вірний шлях до економії ваших коштів завдяки максимальній ефективності системи.

Важливо розуміти, що підбираючи потужність теплового насоса, професіонал приймає рішення, враховуючи також наступні умови:

  • географічні особливості місцевості, такі як кліматична зона та характер грунту;
  • особливості клімату (температури);
  • характеристики будови об'єкта;
  • фінансові можливості.

Про визначення необхідної площі опалювальних приладів.

Опалювальні прилади - елементи системи опалення, призначені для теплопередачі від теплоносія до об'єктів обігріву (радіатори, конвектори, фанкойли).

Тепловий розрахунок щодо опалювальних приладів враховує робочу площину кожного нагрівального приладу, щоб визначити, чи вистачить подачі теплового потоку для бажаної температури в кожному з приміщень (кімнат).

Сучасні специфікації від виробника самі розкажуть, яка модель і з якими габаритами покриває ваші вимоги тепловіддачі в приміщенні.

Раніше ж користувалися формулою:

Fпр = Qпр / qпр

Де Qпр - необхідна тепловіддача в дане приміщення;

qпр - поверхнева щільність теплового потоку приладу.

Виходячи з обраного приладу, по Fпр можна було дізнатися потрібну кількість приладів, потрібний набір стандартних елементів приладів, або необхідну довжину гріючих труб приладів.

Якщо у вас залишилися питання, або ви шукаєте спеціалістів для розрахунку теплового навантаження вашого будинку і проектування системи опалення - зверніться сюди.