• Весь каталог
  • Ґрунтові теплові насоси для опалення
  • Повітряні теплові насоси
  • Реверсивні теплові насоси для опалення та охолодження
  • Водяні теплові насоси для опалення
  • Повітряно-ґрунтовий тепловий насос System Zero
  • Додаткове обладнання, системи керування

Чому власники будинків переходять на опалення тепловим насосом?

Поки що переважна більшість власників приватних будинків навіть не чули про теплові насоси, а деякі продовжують з обережністю ставитися до таких систем, попри світовий досвід їх успішної експлуатації. Але і в Україні вже є чималий досвід застосування енергоефективних систем. Це зручно - ви отримуєте комплексну систему для обігріву будинку взимку й охолодження влітку, а також безпечно - ніякого відкритого полум’я і жодних процесів згоряння. 

Люди переходять на опалення тепловим насосом з різних причин, але серед основних можна виділити наступні:

  • Відсутність доступу до газу - якщо немає можливості підключитися до газової магістралі або підключення коштує невиправдано дорого, власники будинків змушені шукати альтернативні варіанти. В такому випадку, установка теплового насоса часто стає оптимальним рішенням, оскільки не вимагає отримання додаткових дозволів і погоджень і підходить для будь-якої місцевості. 
  • Обмеження потужності підключення до електромережі - тепловий насос споживає в 4-6 разів менше електроенергії у порівнянні з електрокотлом, виробляючи аналогічну кількість тепла. При наявності власної сонячної електростанції або генератора електричної енергії, можна забезпечити повністю автономну роботу системи опалення. Це означає, що ви можете вибрати будь-яку ділянку для будівництва, не підлаштовуючись під наявні комунікації та не переплачуючи за доступ до них.
  • Бажання знизити експлуатаційні витрати на утримання будинку - враховуючи постійне зростання тарифів на енергоносії, багато хто замислюється над тим, як мінімізувати свої витрати. Бізнес уже зіткнувся з тим, що витрати за енергоносії “вбивають” рентабельність підприємства і ставлять власників перед вибором: активно шукати способи мінімізації витрат або припинити роботу. 
  • Прагнення здобути енергонезалежність - часті відключення світла, ріст цін й економічна нестабільність змушують власників будинків облаштовувати автономну роботу систем життєзабезпечення власного дому.

Реальний приклад використання теплового насоса Dimplex в приватному будинку

Пропонуємо вам ознайомитися з реальним кейсом використання геотермального теплового насоса в приватному будинку. При проєктуванні свого будинку, сім’я з Київської області з самого початку вирішила максимально використовувати відновлювані джерела енергії, щоб їх будинок забезпечував сам себе і в майбутньому не доводилось витрачатися на його утримання. 

Власник будинку вважає, що маючи стабільний дохід зараз, краще вкласти кошти в систему, яка окупить себе через 5-7 років і в майбутньому не платити за споживання енергоносіїв, отримуючи бажаний рівень комфорту і не переймаючись рівнем тарифів.

Що для цього було зроблено:

  1. Встановлена дахова сонячна електростанція загальною потужністю  29 кВт - 60 сонячних панелей по 340 Вт і 17 панелей на 495 Вт. Станція обладнана інвертором і підключена до електромережі - згенерована електроенергія в першу чергу використовується на покриття власних потреб, а надлишок продається в мережу по “зеленому” тарифу (з усіх питань по СЕС звертайтеся сюди);
  2. Для опалення, охолодження і забезпечення гарячою водою використовується грунтовий тепловий насос Dimplex SI 18TU - в будинку змонтована система теплої підлоги та теплі/холодні стіни;
  3. Встановлено кімнатні термостати, що дозволяє управляти температурою в кожному окремому приміщенні або просто зі смартфона й забезпечує додаткову економію -  можна знижувати температуру в кімнатах, які не використовуються, а зниження температури на 1-2⁰С забезпечує економію в 5-10% на енергоносіях;
  4. Встановлена приливно-витяжна вентиляція з рекуперацією, функцією осушення й зволоження, яка постійно забезпечує в будинку чисте, свіже повітря з необхідними параметрами для здоров’я і гарного самопочуття його мешканців;
  5. Система очистки води - підготовлена вода важлива не тільки для здоров'я людей, але також для тривалої та безперебійної роботи вашої системи опалення.

використання теплового насоса Dimplex в приватному будинку

Опалення тепловим насосом: фактичні показники роботи системи 

Охолодження будинку тепловим насосом

Оскільки будинок почали експлуатувати наприкінці весни, перш за все протестували роботу системи на охолодження. Охолодження будинку тепловим насосом забезпечується через систему труб, вмонтованих в стіни, в яких циркулює вода. Вода охолоджується в глибинних свердловинах грунту, де температура стабільно утримується на позначці +13⁰С і м’яко охолоджує будинок через прохолодні стіни. 

Для такого пасивного охолодження достатньо роботи виключно циркуляційних насосів, які споживають всього 0,1 кВт-год електроенергії - тобто практично безкоштовно охолоджують будинок без кондиціонерів. При необхідності, підключається тепловий насос, який може опустити температуру води до +9⁰С.

Система вентиляції забезпечує мешканців будинку підготовленим свіжим повітрям - охолоджує гаряче вуличне повітря на вході в дім. Таким чином підвищується загальна ефективність системи - ви не запускаєте гаряче повітря з вулиці через відкриті вікна і не витрачаєте додаткову енергію на його охолодження. 

Опалення будинку тепловим насосом 

Грунт акумулює сонячну енергію. Нижче межі промерзання, температурні показники мало піддаються змінам протягом року, завдяки чому грунт виступає чудовим джерелом тепла і забезпечує високий ККД теплового насоса. Принцип роботи теплового насоса дозволяє використовувати стабільну температуру глибин грунту для виробництва тепла взимку і для охолодження приміщень в спеку.

В нашому випадку, для опалення і забезпечення гарячою водою приватного будинку площею 300 м2 в Київській області використовується геотермальний тепловий насос Dimplex SI 18TU потужністю 18 кВт. Для цього було обладнано 8 ґрунтових свердловин глибиною 50 м кожна.

Визначальним фактором ефективності для теплового насоса є правило: чим менша різниця температур між джерелом тепла (грунт, вода, повітря) і споживачами тепла (система опалення будинку), тим вищий коефіцієнт перетворення. Саме тому, при використанні теплового насоса рекомендується встановлення системи теплої підлоги та інших низькотемпературних опалювальних пристроїв (фанкойли).Схема контурів теплої підлоги для 1 поверху

Схема контурів теплої підлоги для 1 поверху.


При правильному проєктуванні системи опалення, можна досягати видатних показників ефективності - в цьому конкретному випадку, СОР (показник перетворення енергії навколишнього середовища в теплову) вище 5, тобто на кожен спожитий кіловат електроенергії, система видає понад 5 кВт теплової енергії.

Розглянемо фактичні показники роботи системи цього будинку за грудень:

  • Споживання електроенергії тепловим насосом склало 1700 кВт (в котельні встановлено окремий лічильник). Якщо не враховувати нічний тариф по двозонному лічильнику, то витрати на опалення і підігрів води для будинку площею 300 м2 складають всього 1700 кВт х 1,68 грн/кВт = 2 856 грн.
  • Нічний тариф забезпечує додаткову економію - з коефіцієнтом 0,5 за спожиту в нічний період доби електроенергію:
  • 629 кВт х 1,68 грн/кВт х 0,5 = 528 грн.
  • Генерація електроенергії взимку дуже низька - СЕС виробила 360 кВт (генерація за даними обленерго менша, через різницю між поточною генерацією і споживанням на власні потреби в конкретний момент) і зекономила власникам ще 605 грн.

При цьому, за результатами року сонячна електростанція принесла чистий прибуток в розмірі 2 590 євро (після вирахування власного споживання і всіх податків). Витрати на опалення за сезон не перевищать 300 євро, а значить будинок приносить власникам суттєвий дохід. 

За розрахунком, термін окупності системи загалом складе не більше 7 років. Надалі будинок буде приносити власникам прибуток, не вимагаючи жодних фінансових витрат на опалення, кондиціонування і гарячу воду.